Thailandsbo: Semesterhus i Thailand

Läget/omgivningar

Ko Samet
Det kanske allra bästa med vår anläggning är läget. Vi letade i 7 månaders tid, körde runt i stora delar av Thailand och tittade på 100-tals tomter innan vi hittade den här. På bilderna här nedanför ser du hur tomten såg ut innan vi började bygga och hur etapp 1 ser ut idag. För att du ska upptäcka charmen med Ban Phe och invånarna här bör du komma hit och stanna i åtminstone 4-5 dagar. Då kommer du upptäcka vilken liten pärla detta är. Anläggningen byggs i Suan Son (Tallskogen), vilket ligger ca 3,5 km öster om den lilla fiskebyn/staden Ban Phe. Ban Phe är en liten och levande fiskeby/stad med ett myllrande gatuliv, vilket du kan se på en del av de bilder vi har från byn. Här finns en underbar marknad med fisk, kött, frukt och grönsaker. Det finns även massor av små restauranger med thaifood och seafood. Här går även båtar till paradisön Koh Samet som ligger alldeles utanför Ban Phe. Båten dit tar ca 30 minuter.
Tomten innan bygget startades Etapp 1
Här är några bilder från strandvägen
som går ca 400 meter från vår by.
Strandgatan vid vår by
Väg från stranden till byn Stranden vid vår by (Ko Samet i bakgrunden)
Kväll i Thailand Vi har valt att bygga vår anläggning i Ban Phe för att det inte är en typisk charterturistort med bara hotell och stränder. Här finns ett genuint liv. Ban Phe har bussförbindelse med Bangkok (varje timme). Här finns allt som gör att du inte tröttnar efter 2 veckor. Hyr båt och åk ut till en egen strand på någon närliggande ö, bada i insjöar och vattenfall, besök de vackra tempelområdena. Ta en härligt avslappnande massage på stranden. Gå i fruktträdgårdar och ”buffe-ät” från träden. Ni kan hyra en motorcykel/moped och åka på upptäcktsfärd i omgivningarna, eller åka och shoppa i varuhusen i Rayong. Er fantasi sätter gränserna!
Försäljningen i full gång längs stranden
Bilder från miljön i Ban Phe, om du för muspekaren över bilderna får du en kort redovisning av vad bilderna föreställer. Piren i Ban Phe
Härliga stränder Öster om Ban Phe löper milslånga stränder. Längs stränderna varierar det mellan diverse ödsliga områden, små serveringar, beach resorts och snart även lyxiga condos (byggnation pågår). Vår anläggning ligger ca 400 meter från stranden. Det tar 5 minuter att gå till de närmsta solstolarna och restaurangerna just här. Nere vid stranden ligger många små serveringar som serverar härlig thaimat till mycket humana priser. Här finns även solstolar som man får låna. Du kan läsa mer om stränderna på nästa sida.

Utöver paradisön Koh Samet finns ett antal mindre obebodda öar dit du kan ta dig med en speedboat. Om du vill åka runt en dag med speedboat får du räkna med en kostnad på ca 1 000 kr.
Stranden vid Phailin Safir Village
Båtutflykt
Karta Thailand
Ban Phe ligger ca 18 mil sydost om Bangkok. Beroende på trafiken tar det ca 2 - 3,5 timmar från flygplatsen. Du tar dig lätt till och från Bangkok med taxi eller reguljär buss (avgår varje timme). Fortsätter du österut från Ban Phe kommer du till det nya heta turistmålet i Thailand, Kho Chang. Ban Phe ligger i provinsen Rayong. Huvudstaden i provinsen heter detsamma och ligger ca 2,5 mil från Ban Phe. Rayong har ca 117 000 invånare. Prisnivån är ljuvligt låg i Thailand. Man kan nästan säga att priserna är desamma som i Sverige, bara med den skillnaden att här betalar man med baht (en baht är ungefär 0,20 kr, för exakt kurs klicka här). Det betyder att priserna är ca 1/5 av de svenska. En enkel lunch med en öl kostar t.ex ca 20 kr. Det faktum att det i första hand är Thailändarna själva som turistar här gör givetvis att prisnivån är klart lägre än på typiska charterturistorter som Phuket t.ex. När en öl där kostar ända upp till 100 Baht kostar den här i Ban Peh 20-30 Baht. Vi tycker också att klimatet är det bästa i Thailand. När det regnar i Bangkok eller Phuket lyser ofta solen i Ban Phe. Givetvis finns det regniga dagar även här, men faktum är att rengperioden är ovanligt kort.